Poleringsguide
Polera aluminium. Allt om hur man högglanspolerar aluminium.

Grundprincip

September 2nd, 2007 by zooloo

Att få gjuten metall att bli spegelblank är hårt arbete, men det går och det man ska tänka på är att allting handlar om att bearbeta ytan med finare och finare slipmedel vartefter. Har man slipat med ett mycket grovtkornigt papper som tex 240papper för att få bort porer, gjutskägg och andra ojämnheter så har man fått fram en mycket jämnare och slätare yta. Då man slipat bort porerna blir metallen dessutom ren och har en jämn och fin “färg”. Ytan är nu nerslipad litegrann och består av grova täta repor som gör ytan matt.

I have created a Facebook Group in two sections. One International and one Swedish. The Group is here: Facebook Polishing Group

Nästa steg blir att ta ett finkornigare papper, tex ett 400papper. Det som händer är att kornet är tätare och bearbetar ytan med finare repor. Ett grovkornigt papper ger djupare repor som man måste slipa ner med det finare pappret. Det är hela grundprincipen med att polera metall! Man bearbetar ytan med finare och finare slipmedel som slipar bort de grövre reporna i varje steg.

Det viktiga är att inte ta för stora steg i korninghet oavsett om man använder fil, slipvax, våtslippaper eller annat. Att slipa ner repor från ett 320papper med ett 1500papper är helt lönlöst. Ett typiskt resultat om man gör fel är att man har en blank yta med blanka repor, inte så snyggt!

Ska man lyckas med högglanspolering så är det alltså viktigt att man bearbetar ytan ordentligt mellan varje steg och inte tar för stora steg i kornigheten. Är man utrustad med tålamod så har man större chans att lyckas. En repfri och glänsande metalldel som resultat är värt besväret.

Halva jobbet är att få ytan jämn dvs få bort gjutskägg, skarvar, svets, porer och andra ojämnheter. Har man kommit så långt så är det nerförsbacke resten av tiden, nu det är bara att köra på med finare slipning vartefter och man ser snabbt att metallen blir blankare även med ganska grova papper. Att sätta sin metalldel i ett skruvstäd och köra med glansvax, tygtrissa och borrmaskin är nästan magiskt. Givetvis måste man ha klämskydd i skruvstädet när man sätter fast metalldelen annars får man djupa skador i ytan!

En trevlig bieffekt av detta är ju att den bearbetade delen väger lite mindre än den gjorde innan!

11 Responses

 1. Patrik Silander

  Tjenare, riktigt kanon sida! Perfekt guide! =) Håller själv på att polera upp tryckrör i min saab och nästa blir insuget =)

  Mvh: Patrik

 2. Niklas

  kan man polera upp golf klubbor som är repiga utan att tappa för mycket vikt på dem?

 3. admin

  Hej! Det ska nog gå bra! du behöver inte slipa av så mycket material antar jag. Testa på den billigaste klubban först :)

  mvh zooloo

 4. Rickard

  Har 4st fälgar med div grad av klarlacksläpp, hur tar man sig igenom klarlacken utan att gå för djupt i aluminiumet?? syns det tydligt var klarlacken går eller är det bara att vara försiktigt??

 5. Björn

  Klarlacken tar du bort med CRC Gasketremover. Spraya på och låt det verka i 10-15 minuter, sen spolar/torkar man bort klarlacken som har blivit till en gummimassa.

 6. peter stoltz

  Hej!
  Kan man högglanspolera en eloxerad
  stötfångare av aluminium? (Volvo 140).
  Har hört att eloxeringen gör att det inte går. Nån som ligger inne med ett tips? Tack!!!
  Mvh Peter

 7. André

  Jag har ett effektsystem i tunt tunnt stål som sitter på en moppe, det blåeloxerat (dåligt, färgen släpper) idag, men skulle vilja ha det polerat. Går det? Hur skyddar man ytan mot rost sen?

  Svar Snälla!

  //André

 8. Mr.T

  Hej!
  Undrar faktiskt samma sak som Peter Stoltz gör där, så ett svar skulle faktiskt inte skada..
  Tack på för hand /T

 9. Kim

  Hej, jag har ett par 17″ lättmetallfälgar på min bil, går de att polera upp en fin glans på såna?

 10. Daniel

  Riktigt bra guid du har =)

  Men har en fråga, håller på att försöka få upp bra glans på mitt insug, jag har tagit bort allt gjutskägg mm. men har en del djupa repor på svåra ställen att komma åt. måste man få bort alla djupa eller det går endå?

 11. Jonas

  Eloxerad aluminium innebär att du har ett mycket slitstarkt ytskikt på aluminiumen, för att få till det hela bör du slipa bort eloxeringen.

Leave a Comment

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.