Poleringsguide
Polera aluminium. Allt om hur man högglanspolerar aluminium.

Poleringsguide

September 2nd, 2007 by zooloo

Denna guide visar hur man förvandlar ett fult insugsrör till en spegelblank metalldel med betydligt högre imponeringsfaktor. Röret är till Suprans 7MGTE turbomotor och sitter mitt uppe på motorn över ventilkåporna och syns väl när man öppnar huven. Röret är gjutet och har fullt med porer, gjutskägg och andra skavanker. Jag använder mest billiga verktyg från Jula, Clas ohlson, Biltema och liknande.

Kolla in en poleringsvideo här | Länkar e-shoppar med polermedel och verktyg

Steg 1. Så här ser röret ut. Jag har skrubbat noggrant med vanlig avfettning först. Massor med porer, gjutskägg och skit:
poleringsguiden.se
Länka gärna till guiden, men jag vill att bilder/text stannar på min sida, tack tack!

Steg 2. Jag tar en fil och jobbar bort gjutningar. Varning för grova repor, men det avverkar material snabbt och det är precis vad jag vill här:
Poleringsgiude.se
Asså.. länka gärna hit, men jag vill att bilder/text stannar på min sida, tack tack liksom!

Steg 3. Såhär ser det ut när filen har avverkat spår efter gjutningen och det är nu dags att slipa slipa ner den skrovliga ytan och ta bort porer:
Poleringsgiude.se
Länka gärna till guiden, men jag vill att bilder/text stannar på min sida, danke schön!

Steg 4. Här ser man hur grov ytan är, en hel del material att slipa ner för att få bort dem grova reporna.. men gjutskarven är borta, så det är bara att rulla på:
Poleringsguide.se
“An apple a day keeps the doctor away” .. jag vill att bilder/text stannar på min sida, tack tack!

Steg 5. Jag har en 3M trissa med scotch o slipduk på min borrmaskin med en smalare extrachuck så jag når så långt in jag behöver utan att chucken tar i metallen. Den lilla chucken har snabblåsning så det går snabbt att byta trissa:
Poleringsguide.se
Länka gärna till guiden, men jag vill att bilder/text stannar på min sida, taxi!

Steg 6. Såhär ser det ut när den skrovliga ytan och alla grova repor slipas ner och ytan blir jämn med tätare och finare repor. Nu framträder porerna tydligt i materialet och dem kan vi inte ha kvar så allt material måste slipas ner på hela stycket – dem lever visst i flock och gärna i skrymslen.. kul va! Poleringsguide.se

Steg 7. Bestämde mig för att ta bort dessa gjutningar oxå så det ser finare ut sen. Bäst är ju att slipa ner alla grova kanter först.. men men. Vanligt slipstift och fil på den övre.. dvs liiite mer våld än nöden kräver, men jag vill ha bort skarvarna snabbt:
Poleringsguide.se

Gå vidare till nästa sidor:

Poleringsguide sida 2 – Hur man polerar aluminium.

Poleringsguide sida 3 – Hur man polerar aluminium.

26 Responses

 1. Jimmy.p

  oj oj oj .. Vad fint det blir ^^ ..

  Kanse skulle prova det på en bit 😛

  Måste man gå ner ända till 2000 papper ?
  Tänkte mest om man bara vill piffa upp en sak och inte ha den i utställning lr dylikt.

 2. admin

  Hej! Nej det behöver du inte, testa dig fram, kanske det räcker med ett 800papper och sen något poleringsmedel på trissa.

  mvh zooloo

 3. Cato

  Hei! Hva slags wax er den hvite og brune waxen? Hvor er det mulig å få tak i disse? :)

 4. admin

  Hej och tack för din donation! Det bruna vaxet köpte jag på en järnaffär och tillverkas av schmits polérmedel. Det finns nog fler tillverkare och olika vaxer i järnhandeln. Tack.

  mvh zooloo

 5. Cato

  Bare hyggelig :) Blir nok til stor hjelp den guiden her! Vil du forresten anbefale å kjøpe en god drill, eller heller en Dremel?

 6. admin

  Cato: jag hade köpt en bra drill, dremeln har jag inte haft så stor nytta av.

  mvh zooloo

 7. Claes Lindblom

  Hej! Tänkte på slipvaxet och glanspoleringen, vet du vart man kan beställa??? Ser gärna länkar till det!

  “Hej Claes! Jag ska fixa detta, har inte haft några stabila sidor att länka till, men det kommer! mvh zooloo”

 8. markus

  Hej undrar om man kan köra med autosol som polerings medel ? jag ska polera en variatorkåpa som har färg på sig ska ja börja från typ 100 och gå uppåt då eller ?

 9. Svarten

  Hej! Vilken kanonsida om polering
  Vilket jobb du måste ha lagt ner på prylarna.
  Jag har polerat mcdelar (aluminium) och rostfrialister till jänkare med mkt. gott resultat.
  Jag har köpt polermaterialet av PAN produkter Proffsgrejer och bra support.
  Firman kan nås på tel 0494-50080 el 070-3139262

 10. Olsson

  Hej mycket bra sida , nu vet jag entligen hur jag ska göra tack så mycket=)

 11. Jacob

  Hej!
  Riktigt ordentlig supersnyggt!

  Jag brukar använda mig av en tryckluftsslip typ Clas Ohlson. Den har en 6mm chuck som passar till de flesta polerverktyg och roterande filar. Lättare och mindre än borrmaskin. Jag har bra erfarenhet av filtpolertrissa + autosol. Den suger upp polermedledt bra och kyler bättre än tygtrissor. Bäst blr det ju dock om man gör allt för hand.

  Har du några tips på kemiska metoder för rengöring av motorblock i alu? De är så gropiga att mekaniska metoder skulle ta för lång tid. Jag har provat allt som fanns i järnaffären utan framgång.
  MVH//J

 12. Christoffer

  Hej.
  Snabb fråga, den där förlängningschucken. Vart köpte du den?
  Svara gärna via mail.
  Väldigt snyggt jobb.
  MVH //Christoffer

  zooloo: tror faktiskt jag köpte den på clas ohlson

 13. Jacob

  Vad kalles / hetter slipdelen på bild 5? skulle vara jätte bra om någon svarade.

 14. Timmy

  Om man har börjat slipa bort färgen med sandpapper och man slipar bort all färg med 120 papper, och sedan börjar våtslipa kan man då få bort alla repor ? //timmy

 15. daniel

  kanon guide tack så mycket, mitt kompressor hus blev jäkligt nice effter ett gäng timmar =)

 16. Tommy

  Jag får inte bort alla små gropar.. man kan köra på en fläck me liknade “slippapper” men så fort jag putsar av det me finnare så kommer groparna fram igen. Jag kommer inte förbi det steget :/ men jag har inte tästa 3M trissa än, tänkte köpa några såna i helgen.. har jag tur så gör det nog susen :)

 17. Christer

  Tack för en kanonsida!
  Tänkte polera kanterna på mina mc fälgar. Dessa är dock lackade. Har du några tipps för att få bort färgen. Alla bra medel är förbjudna idag. Eller ska man gå lös med slip papper med en gång?

 18. peter stoltz

  Hej!
  Behöver man inte eloxera en poleread
  aluminiumyta?
  Mvh Peter

 19. Adam

  Hej, jag har nu läst igenom hela din poleringsguide och undrar om du skulle kunna skriva upp alla saker du har använt, hur mkt dom kostade och vart du köpt det. tack för en jätte bra guide 😀

 20. Bo Strömberg

  Hej!
  Vad för sorts slipmedel och polermedel används till aluminium?

  Hälsningar
  Bosse S.

 21. Poleringsguide « search engine optimization

  […] hur man polerar aluminium så materialet blir spegelblankt. Ventilkåpor, motordelar, datordelar, mopeddelar – allt kan bli spegelblankt och man lär sig exakt hur man görför att högglanspolera […]

 22. Erik

  Hej tänkte fråga va ja ska användad ifall ja ska polera ner ett aluminium tryckrör med svart värmebeständig lack? vill ha det skinande aluminium. tacksam för svar Mvh Erik

 23. Eddie Larsson

  Hej! vart köpte du det bruna och det vita vaxet ?
  tacksam för snabbt svar

  mvh
  Eddie

 24. marcus

  Hej! Har tänkt att polera min ventilkåpa, men den är lackad i bilens färg.. Vet du nått bra medel som man kan spraya på som får bort färgen?

  Mvh Marcus

 25. Tätning av rutor | Medewi – en segelbåt av typen Monark 700 Miniton

  […] Finishen på de yttre rutramarna kunde vara bättre. De blev nu putsade med ett, i mitt tycke, lite för grovt papper med lite ränder som följd. Eloxeringen far iväg och oxideringen kan börja. Det jobbet borde åtminstone ha avslutats med minst ett 1000-papper följt av autosol. Har fått en del tips från bilrenoverare här i faggorna (Sundsvall Custom and Styling AB). Kolla här t.ex. hur man kan trolla med aluminium: http://www.poleringsguide.se/poleringsguide/ […]

 26. Johan

  Tjenare! Jag är helt ny med det här att polera. Jag har nyligen köpt hem en gammal tuggummi automat ifrån USA som har lite delar på sig som jag skulle vilja få glänsande fina. Dock så på aluminiumbiten som går över maskinen där det står “northwestern” i färg, kommer detta att förstöras om jag polerar över det? Kan jag polera bitarna när dem sitter på maskinen eller måste jag ta loss samtliga? Alla tips är välkommna , jag länkar till en bild på en liknande automat. Tack så länge! :)

Leave a Comment

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.